Diagnóza duše a stav národního psychického zdraví

O dobrém stavu psychického zdraví valné většiny obyvatel ČR bychom mohli po několika minulých volbách silně pochybovat. Kromě konspirátorů se totiž k národnímu postižení přidávají i obyčejní lidé, kteří jsou tak nahlodaní z toho všeho, že už ve všem mají jenom jeden velký guláš. Někdo říká, že nejsme připraveni, někdo zase že jsme se tak nějak nestihli adaptovat. Trpíme depresemi, pocity úzkosti, syndromem vyhoření.
cesta bez stresu
Stres je něco, co zná každý. Všechno tohle charakterizuje dnešní dobu. Ano, dřív to bylo na prd. Ale člověk byl tak nějak více v klidu. Farmář sice pracoval od rána do večera na cizím poli, aby pak dostal ovesnou kaši. To je pravda. Ale byl v klidu, mnohým to tak vyhovovalo. Pokud by ale takový poklidný farmář skočil do dnešní doby, za chvíli by se zbláznil. A nemáme mu to za zlé, protože lidé žijící v dnešní společnosti pomalu šílí taky.
deprimovaná žena

Tempo, tempo, tempo!

Všechno musí být rychle, efektivně. Poměr cena/kvalita je jako zaříkadlo. Teď hned musí být peníze, musí se budovat kariéra, musí se oženit, musí se rozvést. Všichni musí všechno. A v konečném důsledku z toho šílíme. Dáváme fotky na sociální sítě, kde představujeme svůj nádherný život, zatímco se nám potají hroutí v rukou pokaždé, když jsme chvíli sami a bez likes. Máme pocit méněcennosti a zároveň trpíme až nezdravým chtíčem někoho pořád srážet k zemi. Nemusí to být nepřítel – klidně to může být rodina, manžel, děti. Máme potřebu kontrolovat, ale život kontrolovat nelze. Máme nutkání plánovat si život, ale život nejde plánovat. Život nejsou finance nebo burza, kde je každý tah tahem strategickým. Rodina není souhrn ekonomicky samostatných subjektů a osob na nich závislých spolu s doprovodnými prvky.
organizace času

Všechno vyřeší prášky

Bolí nás hlava? Vezmeme si prášek, namísto abychom si chvíli sedli. Potřebujeme zrychlit? Vezmeme si energetický drink nebo nějaké tablety, abychom makali. Dokud se nezhroutíme. Takový život nelze udržet navěky. Ale jsme to my. My sami sebe nutíme a cvičíme. Ať už je to pán nebo kmán, je to nekonečný koloběh. Abychom stíhali, nutíme ostatní, aby přestali stíhat. pracuje s touto problematikou z jiného úhlu. Avšak i tento článek může nabídnout zajímavý pohled na stav českého duševního zdraví.