Jak dlouho vám vydrží mobilní dům

Categories:

Mobilní domy dnes již zdaleka nepřipomínají plastové krabice, vhodné leda tak pro letní kempování. Celoročně obyvatelné dřevostavby jsou natolik komfortní, že jsou srovnatelné s nízkoenergetickými bungalovy. Některé z nich, jako např. relax a vyšší sklon střechy https://www.top-mobilnidomy.cz/mobilheimy/relax-a-vyssi-sklon-strechy-nr-9-2183/, mohou poskytovat nadstandardní a někdy až luxusní podmínky k bydlení, s obytnou plochou o velikosti dvou nebo třípokojového bytu.

interiér mobilního domu

Mobilní dřevostavbu si lze představit jako dům, jehož vzhled vám může připomenout některé zahraniční dřevěné domy, které poskytují běžný standard pro rodiny žijící v zámoří či v severských evropských zemích. Dřevo je tam významnou stavební surovinou a setkáte se tu také častěji v této kategorii bydlení s objekty typu dřevostaveb, než se zděnými domy.

karotka ze zahrady

Jak je to s údržbou a životností mobilních domů – jestliže necháte surové, nijak neošetřené dřevo venku na dešti, počítejte s tím, že za pár měsíců se začne rozpadat. Tato vlastnost dřevěných materiálů může odrazovat od pořízení takového bydlení mnoho zájemců, kteří si zřejmě nedovedou představit, jak bude materiál zajištěn vůči povětrnostním vlivům, ale stačí se porozhlédnout kolem sebe a zaměřit pozornost třeba na docela obyčejné dřevěné kůlny, natřené běžnou voděodolnou barvou. Některé z nich jsou doslova „netknuté“ déle, než půl století. Můžete si prohlédnout i další dřevěné stavby např. ve skanzenech, které tu stojí několik stovek let. Není tedy rozhodně dáno, že dřevostavba rovná se problém a krátká životnost. Je velmi pravděpodobné, že vás dřevěný mobilní dům typu bungalovu přežije.

Kdo si tedy pořizuje mobilní dům zejména kvůli úsporám nákladů na bydlení v souvislosti s energiemi, a kdo počítá s tím, že bude součástí pozemku i velká zahrada, nemusí se obávat, že by jeho příbytek za několik let zchátral natolik, že by byl neobyvatelný.