Zbytečné vyhazování potravin!

Zbytečné vyhazování potravin!

Plýtvání jídlem je globální problém. Zatímco země západního světa jídlo nadměrně vyhazují, tak v afrických zemích trpí hladem. Základem je to, abychom si jídlo nějak uspořádali a nakupovali s rozumem, tak můžeme nejvíce pomoci.
Kupujte, jen kolik spotřebujete
Velkým problémem jsou asi akční ceny některých výrobků, v tuto chvíli má každý pocit, že nákup je hrozně výhodný. Přestává se to vyplácet, pokud koupíte nesmyslné množství, půlku potom vyhodíte a ve finále utratíte více peněz než byste dali ve chvíli, kdy je produkt za běžnou nákupní cenu. Nakupovat v akci je fajn, ušetříte, ale neberte 20 jogurtů, ale třeba jen 5(samozřejmě záleží na velikosti rodiny).pánev plná zeleniny.jpg
V lednici si vytvořte systém
Základem je asi nepřecpaná lednička, kterou dosáhnete tím, že budete dodržovat první bod. Potom začněte se systémem jako takovým. Mléčné výrobky si seřaďte podle data spotřeby. Dozadu umístěte ty, které vydrží nejdéle. Co se týče uzenin a sýrů, po otevření je mějte pečlivě zabalené, nejlépe v dózičkách, aby tak došlo co nejméně k jejich zkažení. Rozdělejte vždy jednu šunku, jeden sýr, jeden salám, když toho máte načatého moc, ztrácíte přehled a potraviny se znehodnotí a musí se vyhodit.
Mějte neustálý přehled
Jednou za pár dní kontrolujte, jestli vše co je v lednici dokážete spotřebovat včas a co ne. Nakoupili jste moc masa? Je to jednoduché, můžete ho zamrazit, ale víte, že můžete zamrazit také sýr, nebo máslo, dokonce i nějaká hotová jídla co nestíháte sníst? Pokud máte hodně jogurtů, kde se blíží konec data spotřeby, zamrazte je místo zmrzlin a potěšte děti. Máte moc rozdělané šunky? Upečte šunkofleky, je to rychlé a vděčné jídlo. Co se týče zeleniny, vždycky můžete udělat salát nebo použít zeleninu také na vaření.polička lednice s mléčnými výrobky.jpg
Minimální trvanlivost je doporučení
Tímto nechci nikoho nabádat k pojídání zkažených potravin, to v žádném případě! Jen jsou potraviny, u kterých je racionálnější používat hlavu. Co se týče mléčných výrobků, pokud nejsou nafouklé a nezapáchají, můžeme je sníst několik dní po spotřební lhůtě. Naopak se může stát, že se nám zkazí, ještě než vyprší minimální trvanlivost, opravdu je potřeba, ne se řídit pouze datem, ale i u toho přemýšlet. To samé je u vakuovaných uzenin, tam může být doba také o něco prodloužena a špatným uchováváním po otevření zkrácena. Co se týče trvanlivých výrobků, jako jsou sušenky, oplatky a jiné pochutiny, tam je doba spotřeby hodně orientační a můžeme je konzumovat i dlouho po vypršení minimální trvanlivosti, pokud daný produkt není navlhlý nebo tvrdý.
 
Samozřejmě se každému stane, že na něco zapomene, něco vyhodí, snažte se to, ale co nejvíce toto číslo redukovat!

Share