Chcete vylepšit zeleninový salát? Přidejte klíčky…

Categories:

Čerstvé výhonky, které si můžete vypěstovat v domácích podmínkách během několika dní. Nepotřebujete k tomu nic speciálního, stačí vám miska, trocha vaty a semínka nebo luštěniny, které necháte pomalu vyklíčit. Je to jednoduché, chutné a zdravé! Mezi nejznámější představitele patří mungo klíčky, které jsou známé velkým obsahem vitamínů. Můžete je využít do salátů, pomazánek nebo je večer jen tak chroupat u oblíbeného seriálu místo chipsů a jiných pochutin, které nám příliš neprospívají.
Lehký salát

Víte ale jak si správně takové výhonky vypěstovat?

Pokud s pěstováním této suroviny teprve začínáte, zaměřte se nejprve na méně náročné luštěniny. Pro začátek můžete vyzkoušet už dříve zmíněné fazole mungo, které jsou na pěstování nejjednodušší a ze všech luštěnin mají jednu z nejlepších chutí. Jedná se o malé fazole, které můžete koupit v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Pokud tuto plodinu neseženete, můžete jí hravě nahradit čočkou nebo třeba hráškem.

Pěstování se liší, podle toho, jak chcete mít výhonky dlouhé. Pokud je chcete například jako přísadu do salátů, ideální je položit semínka nebo luštěniny na navlhčenou vatu nebo papírový kapesník a udržovat jejich podloží stále vlhké. Pokud ale chcete pouze klíčky, je důležité nechat luštěniny ve tmě a pravidelně je proplachovat pod tekoucí vodou. Tak budete mít jistotu, že zůstanou křehké, chutné a zůstanou v nich zachované všechny důležité látky.Vitamínová bomba

Budete potřebovat pouze nádobu s propustným dnem, kde se budou dát luštěniny dobře proplachovat. Bohatě si vystačíte s obyčejným cedníkem nebo s PET lahví, do které zespod vyvrtáte díry. Semínka důkladně propláchněte a nechte je na tmavém místě nabobtnat přes noc. Ráno vodu slijte, přendejte je do sítka, uložte do tmy a pak už stačí jenom čekat nebo je můžete nechat na světle, kde krásně zezelenají, ale nebudou už tak křehké.